Mior Faridalathrash Wahid

Polis tahan 3 lagi perusuh

Berita Setempat

Ipoh – Pihak polis menahan tiga lelaki berusia 18, 20 dan 21 tahun yang terlibat dalam rusuhan di perkarangan Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, tengah malam Sabtu lepas.

Kesemua suspek telah ditangkap dibeberapa lokasi di sekitar Ipoh antara pukul 7.45 malam dan 11 malam. Kesemua telah ditahan dan diberkas semalam. Ketiga-tiga suspek juga didapati positif dadah jenis ganja hasil ujian awal saringan air kencing.

Berdasarkan satu siaran media yang keluarkan oleh Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid pada 19 Februari yang lalu, kejadian rusuhan berlaku disebabkan perselisihan faham antara beberapa individu yang ingin menghantar mangsa cedera dengan pengawal keselamatan hospital HRPB.

Kes disiasat di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan (Merusuh).

Polis Diraja Malaysia (PDRM) Daerah Ipoh juga telah menerima dua laporan polis mengenai dua kejadian yang berasingan tetapi berkait. Bagi kes kedua yang berlaku sebelum kejadian di HRPB, pihak polis telah menerima laporan membabitkan seorang lelaki tempatan yang bersenjata tajam dan menyebabkan kecederaan.

Punca kejadian juga disebabkan oleh perselisihan faham di antara dua keluarga mengenai isu percintaan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan (Mendatangkan cedera parah).