Lakshya Sen

Lakshya Sen sekat Lee Zii jia di separuh akhir

Badminton Sukan

Seri Manjung –  Lakshya Sen dari India berjaya menyekat juara bertahan All England 2021, Lee Zii jia di separuh akhir malam tadi waktu Malaysia. Pemain sensasi India berusia 20 tahun itu mara ke perlawanan akhir buat kali kedua berturut-turut setelah melakukannya pada Terbuka Jerman minggu lalu.

Lee Zii Jia dan Lakshya Sen bertarung selama 1 jam 16 minit dalam perlawanan yang penuh dengan perang taktikal, strategi, emosi dan psikologi. Lakshya Sen yang berada pada ranking ke-11 dunia menewaskan Lee Zii jia dengan keputusan 21-13, 12-21 dan 21-19.

Mengikut statistik pertemuan kedua-dua pemain ini, Lakshya Sen telah berjaya menewaskan Lee Zii Jia sebanyak dua kali berturut-turut termasuk pertemuan pertama mereka pada tahun 2016.

Dalam perlawanan separuh akhir malam tadi, Lee Zii Jia gagal mengawal tekanan dan momentum permainan walaupun pada suatu ketika dia tampak selesa mendahului Lakshya Sen, 16-12 pada set ke-3.

Ternyata Lakshya Sen mempunyai kelebihan dari segi psikologi dan cepat membaca pergerakan Lee Zii Jia. Pemain India itu juga sentiasa memaksa Lee Zii Jia untuk bermain di jaring dan menukar arah bulu tangkis di segenap gelanggang terutamanya pada set ke-3.

Dalam satu lagi perlawanan separuh akhir, pemain no.1 dunia, Viktor Axelson menewaskan Chou Tien-chen dari Taiwan dengan keputusan 21-13, 21-15 dalam masa 48 minit.

Lakshya Sen akan bertemu Viktor Axelson pada perlawanan akhir yang akan berlangsung pada malam ini waktu Malaysia. Satu fakta yang menarik, Lakshya Sen merupakan pemain India pertama melangkah ke final perseorangan lelaki All England dalam tempoh 21 tahun sejak Pullela Gopichand melakukannya pada tahun 2001.

Foto: Twitter