logo MFL

18 pasukan di Liga Super 2023

Bola Sepak Sukan Terkini

Seri Manjung – Liga Malaysia 2023 bakal berwajah baharu. Itulah kenyataan yang dikeluarkan oleh Malaysian Football League (MFL) hari ini setelah berlangsungnya Mesyuarat Luar Biasa (EGM) bersama Rakan Kongsi Liga.

Tujuan penstrukturan semula Liga Malaysia pada 2023 adalah bagi memastikan liga bola sepak profesional negara lebih dinamik dan berdaya saing.

Selain itu, ianya bertujuan untuk menjadikan bola sepak domestik lebih relevan dengan arus permodenan bola sepak, aspek komersial dan meletakkan keutamaan kepada pembangunan pemain tempatan.

Penstrukturan dan pembaharuan semula Liga Malaysia melibatkan 6 aspek utama antaranya;

  • Liga Super akan membabitkan penyertaan 18 kelab untuk merebut kejuaraan liga berbanding 12 kelab sejak diperkenalkan pada 2013.
  • Liga Premier akan dimansuhkan dalam tempoh tertentu sebelum akan dilancarkan semula sebagai Liga Semi-Pro selepas program pembangunan kelab dilaksanakan bersama AFL untuk pasukan pasukan M3.
  • Liga Simpanan (Reserve League) akan diperkenalkan sebagai liga yang bakal menjadi jambatan untuk memperbaiki jurang pembangunan dilihat dalam struktur liga tempatan. Liga Simpanan ini juga bertindak sebagai landasan perantara Liga Super untuk pemain-pemain mendapat minit permainan, adaptasi dan persediaan ke Liga Super. Dengan itu, konsep Reserve Team akan berakhir dan kesemua pasukan Liga Super akan mempunyai pasukan bawah 23 tahun (B-23) dan ini sekali gus akan memberi daya saing lebih seimbang kepada semua pasukan.
  • Kuota pemain import sejajar dengan pergerakan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) tetapi juga berasaskan jaminan slot kepada pemain tempatan di atas padang dengan memastikan peningkatan kualiti dan peluang setiap pasukan di dalam sesebuah liga elit kebangsaan juga diutamakan serta kuota pemain import sama rata kepada semua pasukan Liga Super.
  • Format Piala FA dan Piala Malaysia akan dirumus semula dengan peningkatan perlawanan liga dan juga perubahan kalendar Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) musim depan.
  • Perstrukturan semula dan peningkatan perlawanan Piala Belia dan Piala Presiden bersama Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Pembentangan MFL hari ini adalah hasil kajian yang bermula awal 2022 di mana MFL telah merujuk kepada pelbagai pihak yang berkepentingan dan pihak berkuasa bola sepak seperti Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA), AFC dan juga kajian beberapa liga antarabangsa untuk melihat formula yang sesuai untuk diserapkan di Malaysia.

MFL juga telah mengadakan beberapa siri perbincangan bersama agensi-agensi antarabangsa terutamanya syarikat komersial antarabangsa yang berkerjasama dengan liga-liga di seluruh dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *